جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
فرایند تولید ام دی اف

فرایند تولید ام دی اف

امروز یکی از مهمترین متریال هایی که در دکوراسیون داخلی به کار می رود ام‌دی‌اف میباشد. ام دی اف در تولید کابینت های آشپزخانه کمد دیواری جاکفشی و بسیاری دیگر از موارد در دکوراسیون به کار می رود .ام دی اف بر اینکه کاربرد های زیادی در دکوراسیون داخلی خانه دارد در دکوراسیون اداری و بسیار دیگری از قسمت هایی که نیاز به طراحی و دکور دارند مورد استفاده قرار می گیرد.ام دی اف در سالهای اول تولید تنها و تنها برای این موضوع تولید شد که بتواند جایگزین مناسبی برای نئوپان باشد اما پس از مدتی پس از تولید طراحان و استادکاران متوجه این موضوع شدند که می تواند از ام دی اف در قسمتهای مختلف خانه استفاده کنند و پس از آن توانسته جایگاه مناسبی با توجه به داشتن ویژگی های خاص پیدا کند.

تاریخچه فرایند تولید ام دی اف در ایران

اگر بخواهیم ام‌دی‌اف نوعی فیبر بدانیم در سال ۱۳۴۳ اولین ام دی اف  در شهر بندر انزلی تولید شد. بعد از مدت کمی در سال ۱۳۸۳ اولین کارخانه تولید ام دی اف شروع به فعالیت کرد نام این شرکت صنایع چوب خزر بود. این شرکت با تولیدات بسیار با کیفیت توانست جایگاه بسیار مناسبی در بازار کشور پیدا کند. نکته جالب در مورد این شرکت تیمار شد که تولیدات این شرکت در آن زمان به هیچ عنوان پاسخگوی نیاز بازار نبود.

از این رو تصمیم بر این شد که واردات ام دی اف در کشور رونق بیشتری پیدا کند. بیشتر ام دی اف های وارداتی در بازار  از کشورهای مانند ترکیه اتریش آلمان اندونزی و برخی از کشورهای دیگر بودند که بعد از گذشت سالها هنوز هم ام دی اف های وارداتی از کشورهای ترکیه و اندونزی طرفداران خاص خود را دارد دلیل موفقیت این دو کشور نیز قیمت بسیار مناسب ام دی اف های تولیدی شرکت ها در آن کشور بوده. ام دی اف هایی که در اتریش و آلمان قیمت به مراتب دو برابری نسبت به کشورهای ترکیه و اندونزی داشتند.

افزایش تعداد شرکت داخلی  ترانه مقدار بسیار زیادی از نیاز بازار را برطرف کند .

مواد تشکیل دهنده فرایند تولید ام دی اف

به صورت کلی از خرده چوب ،رزین  و روکش تشکیل شده است .چوب های مورد استفاده در ام دی اف می تواند بسیار مختلف باشد از جمله مواد مورد استفاده می توان به درختان ساقه نیشکر ساقه غلات برنج گندم و جو اشاره کرد. رزین مورد استفاده برای ام دی اف نیز به شکل چسب میباشد اما با مقاومت بسیار بالا تر و کیفیت بسیار خوب در مقابل رطوبت ضربه و فشار.این نکته قابل ذکر مباشد که مقداری پارافین به خمیر به دست آمده استفاده می کنند امکانات بهتری در مقابل رطوبت و آب داشته باشد.

از چه بخش هایی تشکیل شده است .

به صورت کلی از سه بخش تشکیل شده بخش اول روکش بخش دوم مغزی و بخش سوم روکش زیرین

دانسیته ام دی اف چیست؟

منظور از دانسیته در ام دی افی میباشد که هر هر چقدر میزان چگالی تراکم ام دی اف بیشتر باشد دانسیته بالاتری دارد و هر چقدر که میزان تراکم و چگالی کمتری داشته باشد دارای دانسیته بسیار کمتر میباشد .

چرا ام دی اف طرفداران بسیاری پیدا کرده است

بهترین منظور از دو دیدگاه متفاوت با هم بررسی کنیم یک از دیدگاه تولید کنندگان تولید کنندگان این محصول را با مطالب مختلفی بسازند مورد استقبال بسیار فراوانی قرار دادند که دارای سود بسیار مناسبی برای خودرو بوداز دیدگاه دوم به چشم یک استاد خوب برای مشتری نوا کنید شما یک محصول را دارید که با داشتن کیفیت بسیار بالا و عمر بسیار طولانی می تواند برای خونه شما زیبایی به ارمغان آورد . از طرفی استادکاران نیز می توانستند به راحتی این محصول را با یک دستگاه برش معمولی برش بزنند

از دیگر موارد نیز می‌توان به این اشاره کرد که ام دی اف سرعت بسیار مناسبی در ساخت تولید داشتند می‌توانستند ظرف مدت ۱۵ روز کابینت به اندازه ۱۰ متر را بسازند و مراحل نصب آن را انجام دهند .

 مشخصات فنی ام دی اف

ضخامت این ام دی اف  تولیدی بین ۳ الی ۳۸ میلیمتر می باشد. البته هر شرکت طبق نیاز مشتری خود ام دی اف های خود را طبق ضخامت و سازنده مورد نظر خود تولید می کند تا بتواند حداکثر مشتری را به شرکت خود جذب کند.

 مراحل تولید ام دی اف

اولین نکته در تولید ام دی اف به دست آوردن الیاف خشک چوب می باشد. الیاف خشک چوب را با استفاده از دو دستگاه فایندر تحت فشار آب و هوای معمولی تولید می کند بعد از آن خودشو های به دست آمده را به اندازه های متناسب با دستگاه خود و خواسته شرکت تبدیل می کند .بعد از آن الیاف به دست آمده را به مواد شیمیایی ترکیب کرده و به شکل یک خمیر درآورده پس از آن خمیر را یک مقداری در دمای متوسط قرار می‌دهد که خون شود مرحله بعدی قرار دادن خمیر را در قالب با اندازه معین می باشد این و عموماً دارای ضخامت های خاص و اندازه های خاص هر شرکت می باشند. بعد از این مراحل را بزنی بر روی ام دی اف صورت می گیرد تا سطح کاملا صیقلی به دست آید که بتواند در صورت نیاز بر روی آنها روکش نصب کند با استفاده از یک نوار هزینه خاص بر روی ام دی اف در دما و فشار معین قرار می گیرد که پس از نصب بر روی محور هیچگونه مشکلی به وجود نیاید.

مهمترین ویژگی های ام دی اف

داشتن قیمت مناسب نسبت به چوب

داشتن کیفیت بسیار مناسب در مقابل ضربه و فشار

مقاومت مناسب در برابر رطوبت و آب

داشتن رنگ های متنوع

زمان ساخت و تولید کمتر

ابزار خور بودن و پیچ خوری مناسب

داشتن اندازه های معین

بسیاری دیگر از مواردی که سبب شده است که محبوبیت بسیار بی نظیری دربین استادکاران مشتریان معمولی داشته باشد

سخن پایانی

آواره شدن ام دی اف در بازار کشور این متن را توانست جایگاه بسیار مناسبی در بین مشتریان و همچنین استادکاران به دست آورد . از نظر تولید کنندگان نیز ام دی اف کار های جذاب می باشد موضوع این باشد که برای تولید این متریال نیاز به این می باشد که حتی از خرده چوب استفاده شود بلکه می تواند با ساقه نیشکر بسیار دیگری از مواد نیز آن را تهیه کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *