ام دی اف یا MDF مخفف کلمه Medium Desity Fiberboard است که این کلمات به معنای < تخته فیبر با چگالی متوسط > است. ام دی اف ورقه ایی است که برای ساخت کمد، سرویس خواب و کابینت و… استفاده می شود. ام دی اف نوعی فیبر است که جایگذینی مناسب برای چوب است. خیلی ها تخته فیبر را با نئوپان اشتباه می گیرند که اصلا شباهتی با یکدیگر ندارند و فقط مواد اولیه آن ها در جاهایی یکی است. در ادامه به مراحل ساخت ، تاریخچه ، کلاس های آن و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت پس همراه ام دی اف تاپ باشید.
ام دی اف چیست؟ و مراحل ساخت آن
- آماده کردن چوب
ام دی اف در اولین مرحله ساخته شدن از خورده چوب هایی که در کارخانه های چوب بری تولید می شوند استفاده می کند و تراشه های چوب را بازیافت می کنند. برای اینکه بتوانند یک فیبر خالص بسازند اولین قدم این است که تراشه های چوبی را از مواد های فلزی از طریق آهن ربا جدا می کنند بعد از جدا سازی فلز ها تکه های به دست آمده نقسیم می شوند تقسیم این تکه ها به صورتی است که تکه ها بزرگ از کوچک جدا می شوند. تکه های کوچک را خاک اره و تکه های بزرگ را تراشه های چوب می نامند.
- شستشو و گرما
ام دی اف در مرحله دوم ساخته شدن از گرمای زیاد عبور کند. در هنگامی که مرحله قبلی تکه های چوب از یکدیگر جدا بود در این مرجله در یک مخزنی بزرگ ریخته می شوند تا اول شستشو شود تا به راحتی بتوان از آن استفاده نمود و در مرحله بعدی آن را از طریق بخار گرم میکنند تا مواد درون مخزن نرم و آماده حالت گرفتن شوند. به دلیل اینکه مواد با استفاده از بخار نرم شده اند مقداری خیس و نمناک می شوند برای اینکه آن را خشک کنند از یک چرخنده آن را عبور می دهند.
- رزین
ام دی اف برای ساخته شدن و تبدیل یه یک تخته صاف و درست به چسبی برای تراز نمودن خود نیاز دارد به همین دلیل از رزین برای اینکه مواد های اولیه نرم شده به هم بچسبند استفاده می کنند.
- فشار و بریدن
ام دی اف بعد از آنکه رزین به آن اضافه می شود نیاز به مواد دیگر نیز دارد که آن مواد به صورت خیلی تخصصی است. بعد از اضافه کردن رزین و … به مخلوط خاک اره و تراشه چوب که به آن خمیر ام دی اف می گویند آن را تحت فشار قرار می دهند تا ورقه ها در ضخامت یکسان تولید بشوند. ورق های تولید شده که دارای ضخامت یکسان هستند را با اره قبل از آنکه خنک شود می برند تا علاوه بر ضخامت دارای ارتفاع یکسان نیز باشند.
- سنباده زدن
ام دی اف ها در این مرحله دارای پستی و بلندی بر روی خود هستند با استفاده از دستگاه های سنباده زنی بزرگ ورق ها سنباده زده می شوند. در این مرحله ورق ها می بایست به سطحی سیقلی برسند و کاملا سطحی صاف داشته باشند.
تاریخچه ام دی اف
ام دی اف در تاریخ 1898 درون کارخانه ایی در انگلستان ساخته شد. تولید این ورقه ها به صورت تولید انبوه سال 1965 در نیویورک آمریکا به تولید رسید. تولید انبوهی که این شرکت داشت توانست تولیدات تخته فیبر خود را در کل دنیا بشناساند البته تحولی که دراین صنعت به وسیله این ورقه فیبر درست شده بود نیز باعث شد شناخته شود. اولین کارخانه تخته فیبر در ایران در سال 1340 به بهره برداری رسید و در سال 1383 تولید تخته فیبر در ایران به صورت کامل بومی سازی شد. در حال حاضر بزرگترین تولید کنندگان این تخته در دنیا عبارتند از : روسیه، اسپانیا، آلمان و … .
کلاس های مختلف ام دی اف
ام دی اف ها به صورت کلی دارای چندین کلاس هستند که این کلاس ها نشان دهنده خاصیت هر کدام از این ورقه است. کلاس های این ورق عبارتند از:
کلاس A: این کلاس از ورقه ها دارای خاصیت های :
- نازکی
- قابل استفاده بر روی دیوار و سقف
- ساخت کابینت و کمد
- قابل استفاده به عنوان کفپوش و خودروسازی
کلاس B: این کلاس به دلیل داشتن صخامت بالای سی تا چهل و پنج میلی متر یا چهل و پنج تا شصت میلی متر در ساخت روکش های دارای منبت کاری در اصل دارای نقش و نگا استفاده می شود.
کلاس C: این کلاس بیشتر در مبلمان خانه مورد استفاده قرار می گیرد به دلیل داشتن مقاومت بالا.
کلاس D: کلاس d دارای موادی در خود است که آن را زد آب و زد رطوبت می کند به همین سبب بیشتر در جاهایی که آب زیاد است مانند حمام و دستشویی استفاده می شود.
کلاس E: کلاس e دارای مقاومت خوبی در برابر حشراتی است که چوب ها در خود جمع می کند. در این کلاس از مواد هایی که حشرات را از بین می برد استفاده شده است.
کلاس F: کلاس f از دسته کلاس هایی است که در برابر آتش بسیار مقاوم خوبی دارد. بیشترین موارد استفاده از این کلاس برای کفپوش ها و دیوارپوش است.
کلاس G: این کلاس بیشتر با نام اچ دی اف شناخته می شود به این دلیل که دارای مقاومت بسیار بالا است و اینکه بسیار سبک است. این کلاس در مراحل ساخت در برابر تخته های فیبر معمولی تفاوت هایی دارد.
کلاس H: این کلاس دارای مقاومت خوبی در برابر آتش است مانند کلاس f ولی این کلاس در برابر صدا نیز عایق است یعنی هم در برابر حرارت و هم در برابر صدا عایق است.
کلاس I: کلاس i بیشتر برای زیبایی استفاده می شود و اینکه این کلاس به عنوان روکش ملامینه استفاده می گردد.
کلاس J: این کلاس برای درب ها به کار می رود و برای ساخت کلی درب ها بسیار استفاده می شود.
کلاس K: کلاس K همان ام دی اف خام است که در انواع محصولات مانند اسباب بازی ها مورد استفاده قرار می گیرد.
کلاس L: این کلاس همان روکش های هایگلاس است که بسیار براق هستند و جنسی همانند شیشه دارند.
مزایا و معایب ام دی اف
مزایا:
- تخته فیبر هایی که ساخته می شود قیمت تمام شده مقرون به صرفه تری نسبت چوب دارند به این دلیل که در تولید قیمت پایین تری دارد.
- در برابر گرما مقاومت بهتری نسبت به دیگر وسایل دارد.
- برای ساخت تخته فیبر به سبب استفاده از خورده چوب های بازیافتی به محیط زیست بسیار کمک می کند.
- می توان آن ها را رنگ نمود همانند چوب که از لحاظ قیمتی بیسار بهتر است.
- شکل دادن به آنها راحت تر از چوب است.
معایب:
- در برابر فشاز مستقیم مانند چوب مقاومت خاصی ندارد و این باعث می شود بشکند.
- درست است که در ساخت آن از چوب های بازیافتی استفاده می شود ولی نمی توان در حال ساخت آن به راحتی تنقس کرد و این برای افراد بسیار مضر است.
- ام دی اف ها بر اساس نوع تولیدات زد آب هستند ولی نه همه آن ها پس اگر آب به آن ها برخورد کند ممکن است ورم کند.
- در مراحل ساخت از موادی استفاده می شود که بسیار برای انسان بالق مضر است و خطر ساز مخصوصا برای کودکان.